Ondervoeding op de IC

Door op 20-06-2014

De voedingsstatus is op een IC moeizaam vast te stellen en niet zelden onbetrouwbaar, maar ondervoeding komt bij IC-patiënten vaak voor. Een van de belangrijkste doelstellingen is dan ook het toedienen van voldoende eiwit om het eiwitverlies te beperken zodat lean body mass en spierfunctie behouden blijven. De optimale hoeveelheid eiwit ligt tussen de 1,3-2,0 g/kg. Naast eiwit is het toedienen van voldoende energie van belang; deze energie komt van koolhydraten en lipiden. Prospectieve studies in diverse IC-patiëntenpopulaties zijn van belang om individueel
de optimale voeding vast te stellen.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs Serlie, M.
Thema Hoofdartikel
Accreditatie 0,8 accreditatiepunten
Publicatie 20 juni 2014
Editie A&I - Jaargang 6 - editie - Editie 2, 2014

Leerdoelen

Na het lezen van dit artikel kent u de valkuilen in het vaststellen van de actuele voedingsstatus van een ernstig zieke patiënt, u kunt de belangrijkste doelen van optimale voeding noemen en bent in staat op basis van recente inzichten en richtlijnen optimale voeding voor de individuele patiënt vast te stellen.