Een voedings richtlijn voor de IC-patiënt: deel I

Bij IC-patiënten speelt voeding een belangrijke rol. Onvoldoende inname van eiwit en energie resulteert in ondervoeding, gepaard gaande met een verhoogde morbiditeit en mortaliteit. Het doel van voedingstherapie bij de IC-patiënt is het beperken van het eiwitverlies (katabolisme) door het maximaliseren van de eiwitsynthese en reduceren van het eiwitkatabolisme. Daarnaast dienen tekorten van vitamines en mineralen te worden behandeld. Een optimale voedingstrategie wordt gerealiseerd
door een juiste indicatiestelling, afwegen van voor- en nadelen, een degelijke energie- en eiwitbehoefteberekening, bij voorkeur een bepaling van de energiebehoefte, en alleen onderbouwd gebruik van immunomodulerende nutriënten, (suppletie van) vitamines en mineralen, selectie van de optimale voedingen en route van toediening en het in principe zo snel mogelijk behalen van de afgesproken voedingsdoelen. De diverse thema’s worden benoemd naar aanleiding van de laatste wetenschappelijke inzichten.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs Zanten, A.R.H. van
Dieren, A. van
Gooijer, C. de
Kesteren, J. van
Cats, K.
Holverda, M.
Lelie, P.
Thema Hoofdartikel
Accreditatie 0,5 accreditatiepunten
Publicatie 20 juni 2014
Editie A&I - Jaargang 6 - editie - Editie 2, 2014

Leerdoelen

Na het lezen van dit artikel hebt u inzicht in het belang van voeding voor IC-patiënten en beschikt u over aanknopingspunten voor een praktische benadering die kan leiden tot een up-to-date voedingsprotocol op uw afdeling, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten.